Site pictogram sandersblog.nl

Een soundbar maakt alles beter (maar vooral je geluid)

Ik hou ontzettend van films kijken. Het woord filmfanaat in het woordenboek heeft nog net geen foto van mij bij de beschrijving staan (wel het woordenboek dat ik thuis heb staan, maar dat is een ander verhaal). Maar, ik kijk het liefst films in de bioscoop, en als dat niet kan dan zet ik ze meteen thuis aan zodra ze online staan (godzijdank voor Streaming Services). Maar ik merk dat het genieten van films een stuk moeilijker wordt zonder goed geluid. De speakers die ik al lang gebruik voor mijn thuisbioscoopje (ook wel bekend als; de woonkamer) begaven het, en opeens moest ik het toen met de normale luidsprekers van mijn TV. Nee, dankje, Leonardo Dicaprio klonk opeens een stuk minder indrukwekkend. Gelukkig ontdekte ik al snel een alternatief: een soundbar (de soundbar wit van Sony met bluetooth)!

Geluid 101

Geloof het of niet, maar de televisies van vroeger hadden beter geluid van zichzelf dan de flatscreens van nu. Je moet weten dat in die grote, koelkast-achtige behuizing, al een soundbar-achtig apparaat zat ingebouwd. Daar was plek voor, en dus was het geluid van je TV automatisch veel beter. Nu, met de dunne behuizing van de flatscreens, zijn de interne geluidssytemen dus ook verkleind en verdund, en dat hoor je. Gelukkig is een externe  soundbar uitgevonden. Deze wordt onder de TV gelegd of gehangen, en meestal verbonden met de HDMI kabel van je TV. Je hebt ook de bluetooth soundbar, je kan wel raden waar die mee verbonden wordt. Omdat de soundbar dus breder is dan reguliere speakers, komt er ook een beter én ‘groter’ geluid uit (het geluid bereikt dus een breder gebied in de kamer waarin je TV staat).

Zoveel keus

Een soundbar of bluetooth soundbar koop je in verschillende prijsgebieden. Je hebt soundbars van tussen de 900 en 1,000 euro, maar ook die van tussen de 200 en 300 euro. Kijk, zoals bij elke technologische aankoop, altijd eerst goed naar eventuele reviews en eventuele andere gadgets die je soundbar heeft (dit kan ook voor een hogere prijs zorgen). Bekijk ook goed waar je je soundbar voor wilt gebruiken. Als je hem voor muziek wilt gebruiken en niet je TV, dan is een bluetooth soundbar waarschijnlijk beter. Anders is een HDMI-aansluiting prima.

Dus, hou je net zoveel van films en series als ik, en wil je je huiskamer veranderen in een thuisbioscoop? Dan is een soundbar waarschijnlijk een goed begin. Het verbetert elk soort geluid, en heeft dus of HDMI of bluetooth aansluiting. Super handig, toch?

Mobiele versie afsluiten