Als ZZP’er is de hypotheekregeling wat anders. Daarnaast hebben er recent in het landschap veranderingen plaatsgevonden wat betreft ZZP’ers. Het is nu wat makkelijker om een hypotheek ZZP aan te vragen. In deze blog wordt getracht om daar uitleg over te bieden. Ben jij een ZZP’er en weet je niet precies wat de regelingen zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres.
Hypotheek bij minder dan 3 jaar ZZP
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is hoe lang je al ZZP’er bent. Je kunt nooit een hypotheek krijgen als je korter dan een jaar ZZP’er bent, omdat je dan geen omzetgegevens hebt over het afgelopen jaar. Dat is ook logisch, het risico om de hypotheek dan te verstrekken is te hoog voor de lenende partij. Als je langer dan één jaar ZZP’er bent is het mogelijk om toch een hypotheek te krijgen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een nieuwe regeling die recentelijk in werking is gesteld. Je kunt een toetsinkomen laten vastellen door een deskundige partij die wordt aangewezen door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), of door het zelf aan te vragen bij een hypotheekadviseur die het regelt. De kosten voor het vaststellen van het toetsinkomen zijn als hoogste 250 euro exclusief BTW. Als je toets-inkomen boven een bepaalde marge uitkomt heb je recht op een hypotheek ZZP met NHG.
Hypotheek bij langer dan 3 jaar ZZP
Na het invoeren van 3 inkomstenbelasting aangiftes voor hetzelfde bedrijf die dezelfde activiteiten uitvoert kun je een normale hypotheek ZZP krijgen. Dit zijn de oude acceptatieregels die al actief waren. Ook hier wordt het toetsinkomen bepaald. Het inkomen wordt dan berekend uit zowel dienstbetrekking als zelfstandige ondernemerschapsactiviteiten. Inkomen uit bepaalde uitkeringen worden niet meegeteld, en er wordt gekeken naar het lopende boekjaar. Het inkomen van nu moet minstens in lijn zijn met het gemiddelde inkomen. De netto winst wordt bepaald door het saldo fiscale winstberekening uit de belastingaangifte.
Aantekeningen bij het toetsinkomen voor hypotheek ZZP
Wat betreft het toetsinkomen is dat niet alles. Het toetsinkomen wordt namelijk over de eerste 1-2 jaar dat je zelfstandig ondernemer bent met 75% van je daadwerkelijke inkomen berekend. Tussen 2-3 jaar wordt het 90% en pas na 3 jaar wordt het 100%. Een hypotheek ZZP zal dus nog wel lastiger zijn om te krijgen als je in de eerste jaren nog niet zo’n sterk verdienmodel hebt. Hopelijk weet je na het lezen van deze blog meer over een hypotheek ZZP regeling.