We ademen iedere dag zo’n 20.000 keer in en uit en daarbij stroomt er dagelijks meer dan 12.000 liter lucht door onze longen. De kwaliteit van deze lucht is bepalend voor onze gezondheid en ons welzijn. Het is daarom belangrijk voor je gezondheid om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.
Weg met de droge lucht in huis!
Je kent het wel, je zit lekker thuis voor de televisie met je dikke trui en sloffen aan. Buiten vriest het en de sneeuwvlokken vallen op de straat. Je hebt in huis lekker de kachel opgestookt, zodat je er warm bij zit. Ideaal, is wat je denkt, maar door het opstoken van je kachel in huis zorg je ervoor dat de lucht in huis droog wordt. Een droge lucht betekent dat er te weinig waterdamp in de lucht zit. Dit kan nadelige effecten hebben op je gezondheid en daarom kan het in veel gevallen verstandig zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen.
Waarom een luchtbevochtiger aanschaffen?
Doordat je in de koude wintermaanden je huis verwarmt, daalt de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis. Wanneer je dus je kachel opstookt, verwarm je dus de lucht, maar hierdoor droogt de lucht ook uit. Bij een normale kamertemperatuur ligt de ideale luchtvochtigheid rond de 55%, maar in de winter kan de luchtvochtigheid in huis soms dalen tot slechts 30%. Om dit te voorkomen kun je een luchtbevochtiger aanschaffen en de luchtvochtigheid in je huis op peil houden.
Smells good!
Naast dat een luchtbevochtiger alleen nevel verspreidt binnenshuis kun je bij sommige bevochtigers ook aroma’s of oliën toevoegen. Hierdoor wordt er een lekkere geur verspreid in de kamer, welke ook nog eens goed kunnen zijn voor je gezondheid. Er bestaan veel geuren en afhankelijk van je voorkeuren kun je kiezen welke je toevoegt aan jouw luchtbevochtiger. Let er wel op dat je hiervoor een luchtbevochtiger hebt waar je geuren kunt toevoegen. Bijvoorbeeld in het waterreservoir.
Welke luchtbevochtiger moet ik kopen?
Afhankelijke van je persoonlijke voorkeuren kun je een keuze maken in welke luchtbevochtiger voldoet aan jouw wensen. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers die ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in je huis op peil wordt gehouden. Ze bevochtigen allemaal op verschillende manier de lucht in de ruimte. Zo bestaan er koudwaterbevochtigers, stroomluchtbevochtigers en Ultrasone luchtbevochtigers. Een koudwaterbevochtiger trekt droge lucht aan en bevochtigt deze lucht. De bevochtigde lucht komt daarna weer in de ruimte terecht. Een stoomluchtbevochtiger bevat een waterreservoir waar het water gekookt wordt, de verdampte lucht komt dan in de ruimte terecht. Tot slot een Ultrasone bevochtiger, deze bevat, net als de stoomluchtbevochtiger, een waterreservoir. Door niet opmerkbare trillingen wordt het water omgezet in nevel en wordt de lucht bevochtigd. Afhankelijke van je voorkeuren en budget kun je kiezen welke luchtbevochtiger je wilt aanschaffen. Een goedkopere luchtbevochtiger zal minder of andere functies hebben dan een wat duurdere luchtbevochtiger.
Denk aan je gezondheid
Je vraagt je misschien af: is een luchtbevochtiger wel goed voor mijn gezondheid? Het antwoord is: ja. Je voorkomt juist nadelige effecten op je gezondheid. Een te lage luchtvochtigheid is een veel voorkomend probleem. Hierboven spraken we al over lage luchtvochtigheid in de winter: vaak rond de 30%, terwijl 55% de ideaal is. Behalve de nadelige effecten op je meubilair of houten vloer, heeft een droge lucht ook nadelige effecten op je gezondheid, zoals branderige ogen, verminderde weerstand, een koud gevoel bij een normale temperatuur, droge hoest, geïrriteerde of uitgedroogde luchtwegen, hoofdpijn, gebarsten lippen, verhoogde kans op infecties, hoofdpijn, concentratieproblemen en soms zelfs psychische klachten. Een luchtbevochtiger biedt dus juist veel voordelen. We ademen iedere dag zo’n 20.000 keer in en uit en daarbij stroomt er dagelijks meer dan 12.000 liter lucht door onze longen. De kwaliteit van deze lucht is bepalend voor onze gezondheid en ons welzijn. Ook is droge lucht een aanslag op jouw meubilair en houten vloeren. Het is daarom van groot belang dat je de luchtvochtigheid en het klimaat in jouw woonkamer, slaapkamer of kantoor op peil houdt. Voorkom een droge lucht in jouw huis en schaf een luchtbevochtiger aan voor een goede gezondheid tijdens de koudere dagen.